Як правильно організувати інтер’єр кухні 9 м. кв м, щоб використовувати її можливості по максимуму? Це питання досить часто стає актуальним для власників кухонь середніх розмірів. Така площа дозволяє розмістити компактний обідній стіл, зручний гарнітур, але все ж її облаштування потребує акуратного грамотного підходу.

Розглянемо основні принципи організації, на які сьогодні дизайнери звертають особливу увагу, а також актуальні рішення на 2018 рік.

Зонування

Правильне планування кухні 9 квадратних метрів — головний критерій успіху з точки зору її практичності і функціональності. І щоб домогтися бажаного результату, важливо грамотно організувати дві основні зони — робочу і обідню. Між ними слід забезпечити чітке розмежування, але при цьому робочий куточок і обідня зона не повинні суперечити, а тільки гармонійно доповнювати один одного в межах одного простору.

Дизайнери рекомендують застосовувати кілька способів:

Предметне розмежування — коли для поділу однієї зони від іншої використовують предмети меблів. Найчастіше це функціональний елемент на кухні, такий як шафа або стелаж. Таким чином можна задіяти площа максимально раціонально. Але не менш вдало розділити простір можна також предметом декору, наприклад, фіранкою відповідного дизайну.

Візуалізація — розмежування з допомогою візуальних прийомів. Щоб домогтися бажаного ефекту, використовують різні матеріали і відтінки для покриття підлоги, стін та інших поверхонь. Також акцентують увагу на відмінності декоративних елементів і предметів інтер’єру.

Світлове зонування передбачає виділення ділянок з допомогою організації для кожного індивідуального способу освітлення.

Корисні поради:

  • фахівці радять застосовувати декілька варіантів, правильно скомбінувавши їх один з одним. Так, можна досягти більшого ефекту і зручності з точки зору практичності;
  • в зонуванні кухонного приміщення площею 9 кв м краще уникати масивних поділяють предметів, таких як велика ширма або кухонний острів.

Організація робочого ділянки

Ця ділянка на кухні повинен бути оснащений всім тим, без чого не обійдеться господиня в процесі приготування їжі. За традицією, тут є вже готовий кухонний гарнітур і вбудована побутова техніка. Існує два основних типи планування в цій частині:

  • кутова;
  • лінійна або пряма.

І той, і інший варіант по-своєму практичний і функціональний. Для компактності і простоти краще підійде лінійне планування, але якщо ви хочете збільшити робочий простір, то доцільніше буде встановити кутовий кухонний гарнітур з достатньою кількістю скриньок і тумб.

Вибираючи матеріал, звертайте увагу на якість — він повинен бути міцним і практичним у догляді. Як правило, для основи використовують дерево, ДСП і т. д. Будьте вибагливі до стільниці. Для її виготовлення можуть використовувати той же матеріал, що і для всієї меблів, але нерідко виробники роблять стільницю більш міцною, потовщеною.

Активним господиням, які часто проявляють свої кулінарні таланти, краще встановити стільницю з бетону. Вона набагато довговічніше і міцніше аналогів з інших матеріалів. По суті, при виборі вбудованої техніки, перш за все, варто відштовхуватися від уподобань господарів, для яких облаштовується конкретна зона. Приміром, любителькам випікати і готувати страви в духовці, не потрібно економити на відповідному якісному обладнанні.

Якщо процес приготування їжі передбачає експлуатацію однієї плити, можна купити варильну панель. Так чи інакше, над робочою поверхнею повинна бути вбудована витяжка.

Незамінний елемент на кухні — холодильник. Для зручності краще розмістити його недалеко від робочої зони. За бажанням можна також поставити посудомийну і пральну машину.

Велике значення на кухні грає освітлення. Найкраще забезпечити не тільки центральний (стельовий) світло, але і локальний — в робочій області над стільницею під навісними шафками.

Облаштування затишного обідньої куточка

Організація обідньої зони приміщення в першу чергу передбачає створення комфорту і затишку домашнього вогнища. Сучасні виробники пропонують величезний вибір різноманітних гарнітурів. Можна без праці підібрати варіант будь-якого розміру. Звичайно, основна складова цієї зони — обідній стіл. Його роблять круглим, овальним, прямокутним, квадратним. Але найбільш зручними і практичними є розкладні моделі, розмір яких регулюється у разі необхідності.

Крім стола, варто подбати і про комфортних місцях для сидіння. Будь то табурет, стільці чи м’які меблі (так звані м’які куточки) — вибір і дизайн залежить від уподобань та стилістичного оформлення кухні. До речі, установка м’якого куточка, в якому передбачено місце для зберігання, підвищує функціональність кімнати і раціональність кухонного інтер’єру в цілому.

Порада: плануючи місця для зберігання посуду, оптимальним варіантом буде розташувати їх недалеко від зони прийому їжі. Такий підхід значно спростить процес сервірування.

Варіанти облаштування кухні 9 м. кв м з балконом

Якщо в квартирі є балкон, вихід на який передбачений через кухню, це ускладнює завдання вільного розташування меблів. З іншого боку, якщо грамотно організувати простір, балкон може стати значною перевагою.

Можна розглядати наступні варіанти раціонального облаштування:

  • балкон виконує роль комори. В даному випадку його обладнують стелажами, полицями та іншої меблями для надійного зберігання посуду, продуктів, інвентарю;
  • балкон як додаткова обідня зона. Тут ставлять відповідне оснащення. Варіант облаштування буде залежати від розмірів балкона, запланованої для нього меблів, а також особистих смакових уподобань господарів.

Приміщення площею 9 квадратних метрів — прекрасний варіант для облаштування функціональної і практичної кухні. Головне — вибрати правильні методи.

Теги: Кухня