Вміст

  • 1 тонкощі приготування
  • 2 вибір і підготовка інгредієнтів
  • 3 рецепти пастили з кабачків на зиму
    • 3.1 пастила з сирих кабачків
    • 3.2 пастила з проварених кабачків
    • 3.3 пастила з кабачків і чорної смородини
    • 3.4 пастила з яблук і кабачків
    • 3.5 пастила з кабачків і бананів в сушарці
    • 3.6 пастила з полуниці з кабачком
    • 3.7 пастила з кабачків і абрикосів
    • 3.8 пастила з кабачків з м’ятою в сушарці
    • 3.9 пастила з вишні з кабачком
    • 3.10 пастила з малини з кабачком
  • 4 правила і терміни зберігання
  • 5 висновок

Пастила з кабачків-екологічно чистий, збагачений вітамінами і мікроелементами продукт. Використовують овочі з додаванням цукру або меду за смаком, поєднують з різними ягодами і фруктами. Термін придатності домашнього кондитерського виробу при дотриманні умов зберігання становить 8-10 місяців

Тонкощі приготування

Процес отримання вироби з кабачків стандартний. Необхідно подрібнити інгредієнти до маси однорідної консистенції, без шматочків. Для цієї мети ідеально підійде блендер. І видалити з сировини зайву вологу, щоб пастила вийшла еластичною, а не сухою і жорсткою. У сільській місцевості сушать сировину на сонці, розміщують на піднос або деко і накривають зверху від комах марлею.

В умовах міської квартири для видалення вологи використовують стандартну електросушарку. Як правило, побутовий прилад йде без додаткових комплектуючих, тому грати закривають папером для випічки. Її вирізують за розміром і змащують олією. Сушарки останнього покоління (дегідратори), укомплектовані спеціальними піддонами. Масу наливають не вище бортиків. Якщо такого обладнання в будинку немає, можна приготувати в звичайній духовці.

Увага! сушать пастилу в духовці без конвекції з відкритими дверцятами. Готовність визначають за ступенем липкості до пальців поверхні.

Готовий виріб до рук не пристає.

Вибір і підготовка інгредієнтів

Для переробки беруть молоді і повністю дозрілі кабачки. Овочі повинні бути хорошої якості, без ознак гниття і бродіння. Плоди молочної стиглості використовують повністю з шкіркою і насінням. З дозрілих знімають верхній шар, розрізають уздовж, з кожної половини прибирають м’які волокна з жорсткими насінням. Формують овочі для отримання однорідної маси невеликими довільними шматочками. З абрикосів, вишні видаляють кісточки, з яблук – серцевину з насінням.

Рецепти пастили з кабачків на зиму

Самі по собі овочі без смаку і вираженого запаху, щоб приготувати кондитерський виріб будинку, необхідно додати цукор. У рецептах цей компонент вільний, його кількість залежить від гастрономічних уподобань кожного.

Кабачки поєднуються практично з усіма сезонними ягодами, зі звичайними і екзотичними фруктами. Для посилення вітамінного складу можна додати кропиву, а в якості ароматизатора використовувати свіжу м’яту.

Пастила з сирих кабачків

Якщо немає сушарки, приготувати продукт можна в духовці. Для стандартного розміру побутового приладу з двома листами потрібно приблизно 3 кг молодих або оброблених від шкірки і насіння овочів.

Приготування:

  1. кабачки формують невеликими частинами, які можна подрібнити блендером.
  2. в процесі отримання однорідної маси додають порційно цукор. Необхідно почекати поки він повністю розчиниться. Смак коригують за бажанням.
  3. дно дека закривають папером для випічки або використовують силіконовий килимок, в будь-якому випадку покривають поверхню рослинним маслом, щоб легко було зняти шар, після випаровування вологи.
  4. викладають масу і розрівнюють тильною стороною ложки, щоб товщина шару була рівномірною.
  5. виставляють температурний режим на 1200, ставлять листи і відкривають дверцята.

Через три години пробують поверхню, якщо пастила не прилипає до пальців, значить, процес можна завершити. В іншому випадку продовжують час дегідратації до готовності.

Пастила за класичним рецептом зберігає повністю весь хімічний склад сирих овочів

Пастила з проварених кабачків

Часто використовують перестиглі овочі, з грубою м’якоттю. Тому для отримання пастили кабачок рекомендовано варити до розм’якшення.

Інгредієнти:

  • цукор – 300 г;
  • лимон – 1 шт.;
  • кабачок (оброблений) – 1 кг.

Як зробити:

  1. оброблене від шкірки і насіння сировину ріжуть на частини 2 * 2 см.
  2. засипають цукром, перемішують, залишають на пару годин, щоб заготівля віддала сік.
  3. викладають в варильну ємність, ставлять плиту на повільний вогонь і варять нарізку, постійно перемішуючи до розм’якшення шматочків.
  4. цедру лимона труть на тертці, додають до маси. З цитруса віджимають сік окремо в миску, виливають до кабачку невеликими порціями (за смаком).
  5. подрібнюють заготовку до однорідної маси.
  6. викладають тонким шаром на піддон і ставлять в дегідратор.

Часу для готовності потрібно в межах 10 годин.

Продукт виходить еластичний, однорідної маси, солодкий, з легким цитрусовим ароматом

Пастила з кабачків і чорної смородини

Зробити смородинову пастилу з кабачком можна з будь-якого сорту ягід. Але, щоб отримати продукт насиченого кольору з вираженим ароматом і максимальним набором корисних речовин, краще використовувати чорноплідний різновид.

Для приготування беруть компоненти в співвідношенні 2: 1, наприклад, на 2 кг кабачків піде 1 кг смородини. Визначити дозування цукру складно, все залежить від концентрації глюкози в ягодах, тому додають за смаком.

Рецепт, як приготувати в сушарці пастилу з кабачків і смородини:

  1. ягоди обробляють від плодоніжок, миють і дають воді стекти.
  2. кабачки нарізають невеликими частинами. Якщо вони молоді, то переробляють разом з насінням і шкіркою. У стиглих на пастилу йде тільки м’якоть.
  3. в чашу блендера поміщають ягоди. Коли вони повністю будуть подрібнені, додають кабачки і цукор за смаком.
  4. розподіляють масу тонким шаром по піддону і ставлять прилад на температуру 45-600c.

Час до готовності 13-15 годин. Чим товще шар, тим довше буде проходити процес дегідратації.

Виріб виходить з вираженим ароматом чорної смородини, темно-бордового кольору

Пастила з яблук і кабачків

Інгредієнти:

  • кабачки – 1 кг;
  • яблука – 1 кг;
  • мед – 100 г;
  • кориця (порошок) – ½ ч. Л.

Алгоритм приготування:

  1. оброблені від шкірки і серцевини яблука ділять на чотири частини.
  2. овочі формують довільно.
  3. з’єднують компоненти, подрібнюють до однорідної маси. Додають мед і корицю. Останній інгредієнт вводять за бажанням.
  4. деко духовки закривають змащеним олією папером.
  5. виливають масу, розподіляють тонким шаром.
  6. прилад з конвекцією виставляють на 800, сушать в закритому вигляді без примусової циркуляції потоків. Включають на режим 1000 і відкривають дверцята.

Через три години пробують на готовність. При необхідності час продовжують.

Пастила з яблук і кабачків в сушарці має темно-бурштиновий колір, вона виходить зі смаком меду і яблучним ароматом

Пастила з кабачків і бананів в сушарці

Інгредієнти:

  • кабачок-1 шт. Середнього розміру;
  • банани-2 шт.;
  • вода – 100 мл;
  • цукор – за смаком.

Порада! овочі та фрукти беруть в рівній пропорції. Води додають стільки, щоб маса не була занадто рідкою.

Приготування:

  1. піддони сушарки змащують соняшниковою олією, щоб пастилу після випаровування вологи можна було легко зняти.
  2. банани обробляють від шкірки. Кабачок ріжуть на частини і подрібнюють заготовку в блендері до однорідної консистенції, додають 100 мл води.
  3. коли маса стане однорідною, вводять 120 г цукру. Пробують на смак, при необхідності інгредієнт додають.
  4. заготовку виливають з чаші блендера в кухоль, приблизно 250 мл (все залежить від розміру електросушарки), викладають на піддон.
  5. щоб коло вийшов правильної форми, розподіляють по площині ложкою.
  6. встановлюють піддони в побутовий прилад і виставляють температуру +600c. В залежності від товщини шару волога випаровується з заготовки в межах 15 годин.

Дістають піддони, дають охолонути, знімають і скручують в трубочку.

Пастила з яблук і кабачків в сушарці має темно-бурштиновий колір, вона виходить зі смаком меду і яблучним ароматом

Пастила з полуниці з кабачком

У рецепті основою є ягода, її беруть в три рази більше ніж овочів. Наприклад, на 2 кгПолуниці знадобиться 600-700 г кабачків. Цукор додають невеликими порціями до бажаного смаку.

Рада! можна використовувати мед. Якщо він густий, то краще розчинити на паровій бані і вводити в масу невеликими порціями.

Як зробити:

  1. ягоди обробляють від плодоніжки, прибирають неякісні, миють і дають воді стекти.
  2. кабачки ріжуть на довільні частини.
  3. заготовку з’єднують і перебивають блендером до стану пюре.
  4. в процесі вводять необхідну кількість цукру або меду, починають з 1 ст. Л.
  5. поверхня піддонів покривають тонким шаром рослинного масла без запаху.
  6. розподіляють рівномірно ягідно-овочеву масу, розрівнюють ложкою, щоб вийшов коло правильної форми.
  7. заповнюють дегідратор і виставляють температурний режим на 1(t 40-600).

Час задають в залежності від бажаної консистенції пастили. Якщо потрібно отримати пластичну, то досить 13, жорстку-15 годин.

Виріб світло-червоного кольору з вираженим ароматом полуниці, кабачки в смаку не відчуваються

Пастила з кабачків і абрикосів

Інгредієнти:

  • абрикоси-500 г;
  • кабачки-1,5 кг;
  • молоде листя кропиви-60 г;
  • мед – 100 г (при бажанні можна використовувати більше або замінити цукром);
  • вода – 200 мл.

Важливо! кропива не буде відчуватися в смаку, але готовий продукт вийде з великою кількістю корисних хімічних елементів і вітамінів.

Приготування:

  1. абрикоси обробляють від кісточок, овочі ріжуть на невеликі частини.
  2. у чашу блендера кладуть ягоди і кропиву, потім додають воду, вводять кабачки і мед.
  3. розподіляють масу по піддонах дегідратора і включають прилад.

Готове блюдо буде через добу.

Структура шару через абрикос тендітна, надати йому форму рулету не вийде, продукт ламається на шматочки різного розміру

Пастила з кабачків з м’ятою в сушарці

Компоненти:

  • кабачки – 1 кг;
  • листя м’яти-100 г;
  • лимон-1 шт.
  • цукор – за смаком.

Приготування:

  1. відокремлюють від стебел листя м’яти, миють і просушують їх.
  2. кабачки нарізають частинами.
  3. за допомогою терки з лимона знімають жовтий шар цедри. Віджимають сік з цитруса.
  4. в чашу блендера поміщають м’яту і цедру, збивають їх. Потім додають овочеву нарізку і цукор. Після подрібнення пробують на смак і починають вводити сік лимона до потрібної кількості.
  5. масу розподіляють тонким шаром на піддон, збирають сушарку і виставляють температуру не вище 600.

Час до готовності – 12 годин.

Пастила з вишні з кабачком

Компоненти:

  • вишня-500 г;
  • кабачки – 2 кг;
  • цукор – за смаком.

Як приготувати пастилу з кабачка і вишні в електросушарці:

  1. ягоди миють, обробляють від кісточок.
  2. молоді овочі використовують разом зі шкіркою. Якщо вона груба, то зрізають тонким шаром. Формують шматочками.
  3. подрібнюють блендером вишню і кабачки. Цукор вводять невеликими порціями за смаком.
  4. піддони змащують олією і викладають масу, розрівнюють ложкою.

Заповнюють сушарку і включають на 600, готовим виріб буде через 12-15 годин (в залежності від товщини шару).

Остигнула пластину можна згорнути за типом конверта

Пастила з малини з кабачком

Компоненти:

  • малина – 1 кг;
  • кабачки – 1 кг;
  • цукор – 2,5 ст. Л;
  • вода-200 мл.

Рецепт пастили з ягід і кабачків:

  1. овочі очищають від шкірки. Формують шматочками.
  2. поміщають в каструлю і додають воду, варять сировину 20 хвилин до розм’якшення.
  3. малину перетирають через сито.
  4. з кабачків зливають рідину, перемелюють занурювальним блендером до пюре.
  5. коли маса охолоне, її з’єднують з малиною і цукром, перемішують. Залишають для розчинення кристалів.
  6. змащують листи рослинним маслом і розподіляють по поверхні пюре шаром 3 см.

Сушать в електросушарці 18 годин при температурі 450.

Пластину можна нарізати стрічками і кожну скрутити трубочкою

Правила і терміни зберігання

Основне завдання при зберіганні, щоб на поверхні не утворилася цвіль, а структура при високій температурі не стала занадто жорсткою. Після приготування пастилу скачують в трубочку і обертають папером для випічки. Можна нарізати на частини і помістити в контейнер з кришкою.

Оптимальна умова для зберігання – це холодильник, в ньому низька вологість і відповідна температура. В таких умовах харчову цінність продукт не втрачає в межах восьми місяців, але потрібно подбати, щоб він не просочився сторонніми запахами.

Висновок

Пастила з кабачків вийде пластичною, якщо її не пересушити. Але при недотриманні часу дегідратації термін придатності значно скорочується. Технологія приготування продукту стандартна, в якості обладнання можна використовувати сушарку або духовку.