Кухонне приміщення – це серце будь-якого будинку, його осередок, вогнище і центр координації сімейного життя. Саме тому обстановка в кухні повинна бути не тільки красивою, затишною, але і комфортною, практичною. Щоб домашнє вогнище радував вас і вашу родину, при його плануванні необхідно врахувати безліч критеріїв, серед яких на чолі списку знаходяться – функціональність, комфорт і ергономіка приміщення. Зручність користування кухні в першу чергу визначається її вдалим плануванням. Про те, який вид планування виявиться найбільш підходящим саме для вашого приміщення необхідно замислитися до початку планування дизайн-проекту. Сподіваємося, що наступні нижче рекомендації допоможуть вам прийняти вірне рішення і здійснити ремонт мрії, в результаті якого вся сім’я зможе насолоджуватися перебуванням на комфортною, функціональною і гарної кухні.

Перш ніж приступити до безпосереднього вивчення типів планування кухонного простору, хотілося б сказати про деяких корисних рекомендацій. На вибір планування кухні впливає її розташування в квартирі чи домоволодінні, квадратура, кількість і розташування дверних і віконних прорізів і планування інженерних систем. Безумовно, всі ці критерії необхідно врахувати до замовлення меблів і побутової техніки. Крім цього, існує кілька правил, дотримуючись яких ви зможете створити дійсно функціональне, безпечне і зручне кухонне простір:

  • спробуйте скористатися «правилом трикутника». Його суть проста – основні елементи робочої зони на кухні, такі як холодильник, плита і раковина, повинні перебувати у вершинах уявного трикутника. Тоді господині (або господареві) не доведеться витрачати зайві енергію та дії на переміщення між цими основними робочими сегментами. В ідеальному варіанті площа цього трикутника становить 4-8 кв. м;
  • самий залежний від інженерних комунікацій кухонний предмет – це мийка. Визначтеся з її розташуванням і в залежності від цього розподіляйте інші робочі зони, сегменти та побутову техніку;
  • встановлення плити необхідно буде здійснити з запасом робочих поверхонь з обох боків, приблизно з півметра. Небажано розташування плити поруч з раковиною або вікном. Якщо є можливість перенесення газових комунікацій (у разі якщо плита газова) краще здійснити їх відразу, перед початком ремонту;
  • буде краще, якщо холодильник розміститься в одному з кутів кухні, таким чином вдасться не переривати робочі поверхні. Перевірте, щоб відкрита дверцята холодильника не заважала кухонному трафіку;
  • бажано високі побутові прилади або предмети меблів розташовувати так, щоб вони не виявилися вище робочих поверхонь, це істотно знижує розміри функціональної зони кухні.

Типи планувань кухонного простору

Кутова (Г-подібна)

Це один з найбільш універсальних видів планування, яка може підійти кухні практично будь-якого розміру, розташування відносно інших приміщень квартири або будинку. Одним з найбільш виграшних варіантів застосування цього типу планування буде кухня квадратної форми (або близькою до квадрата) середніх розмірів. Якщо слідувати «правилом трикутника», то кутове розташування кухонних планування найбільш точно йому слід – побутові прилади і системи зберігання розташовуються уздовж суміжних стін, утворюючи ергономічну робочу зону.

Серед очевидних плюсів кутовий планування можна назвати:

  • економію простору;
  • можливість встановити в центрі обідню групу;
  • розподіл всієї вбудовуваної техніки уздовж двох перпендикулярних стін;
  • зручність переміщення між основними робочими сегментами.

Серед недоліків кутовий планування можна відзначити лише те, що така розстановка робочих і допоміжних поверхонь не підійде для дуже вузьких та дуже просторих приміщень.

Один з найпопулярніших і економічних варіантів виробництва кухонного гарнітура в наші дні – використання МДФ панелей з ламінованої поверхнею. Всі дверцята кухонних шаф забезпечуються доводчиками, в такому випадку можна відмовитися від монтажу дверних ручок. До днища шаф верхнього ярусу, як правило, вбудовуються світильники для яскравого підсвічування робочих поверхонь. З точки зору догляду, найбільш практичними є саме колишні глянсові поверхні, на них практично не видно відбитків пальців, слідів від крапель води.

При кутовому розташуванні кухонних шаф і техніки, в центрі залишається достатньо місця для установки обіднього столу зі стільцями або навіть міні-кріслами.

Лінійна (в один ряд)

Таке розташування систем зберігання і вбудованих побутових приладів ідеально підійде для вузьких приміщень, невеликих просторів. Щоб в такому розташуванні дотримати «правило трикутника», необхідно розмістити мийку і холодильник по обидві сторони від плити або варильної панелі. Лінійне планування буде ефективною і ергономічною. У разі якщо довжина робочої поверхні не перевищує відрізка в 3,7 м.

Недоліком лінійної планування можна назвати обмежену зону приготування їжі, але, як вже говорилося раніше, для дуже маленьких кухонь таке розміщення може стати єдино можливим.

У разі розташування всіх кухонних шаф, з інтегрованою в них побутовою технікою в один ряд, залишається багато місця для установки обідньої групи. Якщо вам не потрібно інтегрувати в нижній ярус кухонного гарнітура посудомийку, пральну машину і плиту, а лише два з трьох компонентів, то місця може вистачити.

Деякі домовласники застосовують однорядну планування і для великих приміщень, якщо хочуть, щоб для зони їдальні залишилося якомога більше місця.

Паралельна (у два ряди)

У випадку, якщо ваша кухня є прохідним простором і при цьому має досить велику площу, то таке планування буде ідеальною. Як правило, в такому разі на одній стороні розташовують плиту і раковину, а в паралельному ряду стоїть холодильник, інші побутові прилади і системи зберігання.

Серед мінусів паралельної планування можна відзначити неможливість встановлення обіднього столу по центру приміщення. Але у випадку, якщо ваша кухня має дійсно велику площу, така проблема відпадає.

Якщо ваша кухня має дві двері (наприклад, вхід з вітальні або коридору і вихід в їдальню), то паралельна планування буде ідеальним варіантом розміщення систем зберігання та вбудованої побутової техніки.

Іноді дворядну планування використовують для приміщення з одним входом, як наприклад в кухонному просторі на фото вище, де одна зі стін обладнана віконним прорізом, який виходить на вулицю, а в простір сусіднього приміщення.

П-подібне планування

Дуже зручний і місткий спосіб планування підійде для кухонь середнього і великого розміру (площею понад 10 кв. м). У таку компоновку кухонних сегментів дуже зручно вписувати три основних елементи трикутника – по одному на кожну сторону.

Плюси П-образного планування очевидні – місткі системи зберігання, можливість вбудовування великої кількості побутових приладів.

Недоліком можна назвати неможливість застосування для маленьких приміщень.

У цій кухні з П-подібною плануванням одна із сторін не прилягає до стіни, а сама є ширмою-перегородкою для суміжного приміщення їдальні. У цьому випадку зручне розміщення робочих поверхонь є барною стійкою для сусідньої кімнати, де можна організувати зону сніданків.

Асиметрична планування

Це модифікація П-образного планування, коли робочі поверхні і техніка розташовуються уздовж трьох стін, але не дотримуючись фігурі прямокутника, а розташовуючись асиметрично, відповідно з формою кухні. В деяких приміщеннях, що мають короби сміттєпроводу чи інші порожнини для комунікацій, подібні відступи від правильної геометрії кімнат неминучі і їх доведеться враховувати при плануванні розташування кухонного гарнітура.

Острівна компонування

Подібна планування підійде для кухонних приміщень розміром більше середнього (понад 15 кв. м). Часто такі кухні мають об’єднання з їдальнею зоною або є частиною просторої вітальні. Насправді, організувати острівну планування можна в комплекті з будь-яким з перерахованих вище типів, додавши кухонний острів. Як відомо, островом вважається робоча поверхня, обідня зона, система зберігання або їх комбінація, винесена в центр кімнати, що має вільний простір з усіх боків конструкції. Розміри вашого острова, в першу чергу, будуть залежати від площі самої кухні, а також від того, яким функціоналом ви хочете наділити ваш центральний елемент. Хтось крім робочих поверхонь постачає острів раковиною, вбудовує варильну панель. В основі острова можна розмістити посудомийну машину або винний холодильник (можливо, і те й інше). З однією з сторін кухонного острова можна організувати стійку для сніданків (а якщо площа кухні не дозволяє розміщення обіднього столу, то і для інших видів трапез). Можна продовжити острів консоллю і отримати повноцінну обідню зону.

Серед явних переваг острівної планування, перш за все, висока функціональність і можливість створення єдиного, ефективного простору в досить великому приміщенні.

Мінус один і він очевидний – не підходить для маленьких кімнат.

Іноді островом може служити не тільки монолітна конструкція, обладнана системами зберігання та інтегрованої побутовою технікою. У цій невеликій кухні, наприклад, островом виступає прилавок, який можна використовувати в якості обідньою і робочої зони, а також системи зберігання.

Острівна компонування допоможе вам істотно заощадити простір, якщо в приміщенні розташовані і інші сегменти – вітальня або їдальня. В основу острова можна інтегрувати побутову техніку, яка не помістилася в основній робочій зоні кухні.

Серед дизайн-проектів сучасних кухонних просторів зустрічаються і такі, в яких абсолютно всі робочі поверхні і системи зберігання розміщені в межах острова, а кухонні шафи відсутні зовсім. В кухонний острів інтегрована мийка, варильна панель, іноді духова шафа і посудомийна машина. З одного боку підстави острови розташовані системи зберігання, інша має висунуту стільницю для комфортного розміщення обідньої зони



Острівне планування відмінно підходить для стилю мінімалізм в кухонному інтер’єрі, який прагне до простоти і практичності на тлі високого рівня функціональності. При цьому мінімалістський інтер’єр повинен бути достатньо просторим, вільним для переміщення.

Півострівна планування

Це видозмінена модифікація острівної планування, при якій кухонний острів об’єднується з однією з сторін робочих зон, розташованих біля стіни. В результаті утворюється деякий виступ, який служить для зонування робочої і обідньої зони.

Достоїнства і недоліки півострівної планування практично повністю повторюють характеристики острівного типу розташування кухонних сегментів. Але півострівна схема підходить для невеликих просторів, у зв’язку з тим, що є більш компактною.

В півострівної плануванні ваша обідня зона (яка розміщується за стійкою острови) розташована досить далеко від робочих поверхонь і плити. Але при цьому вся меблі та техніка розташовуються досить компактно, щоб можна було говорити про раціональне використання наданого для кухні простору.



Не фіксована компонування

Це вільне планування, при якій робочі поверхні, розташовані на шафах, системах зберігання, прилавках, всі забезпечені коліщатками, які дозволяють міняти планування скільки завгодно разів, переміщуючи робочі сегменти. Це нова течія в організації кухонного простору досить зручно і дозволяє видозмінювати інтер’єр без особливих зусиль, але вимагає дійсно просторих приміщень.

Як облаштувати дуже маленьку кухню

Слідуючи рекомендація, описаним вище, можна організувати раціональне, ефективне та практичне розташування основних сегментів кухонного простору і в дуже маленькому приміщенні.

Для деяких, дуже маленьких кімнат потрібно буде розглянути можливість винесення систем зберігання за межі кухні, коридор або міжкімнатний простір. Деякі домовласники виносять холодильник за межі маленької кухні, вбудовуючи її в меблевий ансамбль передпокої, наприклад. В такому разі про зручність переміщень говорити не доводиться, але невелика площа кухні накладає свої відбитки на можливість компонування меблів і побутової техніки.

Безумовно, при такому розташуванні кухонних сегментів не може бути мови про розміщення обідньої зони в рамках маленького приміщення, але всі необхідні робочі поверхні і побутову техніку інтегрувати в невелику площу кухні вийде вельми успішно.

Крім підходящої компонування, в маленьких приміщеннях важливо використовувати і інші прийоми, візуально розширюють простір – світлу палітру, скляні і дзеркальні елементи, мінімальний декор, строгість ліній і форм.

Як же серед різноманіття кухонних планувань, вибрати саме ту, що вписується в параметри вашої кухні найбільш ефективним і практичним чином? Існує кілька практичних рекомендацій від фахівців з ергономічному облаштування простору:

  • складіть докладний план вашого кухонного приміщення, на який нанесіть точні розміри кімнати, позначте всі дверні та віконні отвори, розташування систем вентиляції, водопроводу, газопроводу, каналізації, розміщення розеток (існуючих і планованих);
  • скористайтеся послугами спеціальних програм, які допоможуть розподілити меблі, техніку, обробні поверхні і допоміжні предмети в плані кухні ваших розмірів. Це набагато ефективніше намальованих на листках вручну схем і не вимагає великих тимчасових витрат. У подібних програмах ви зможете відразу спробувати застосувати колірні рішення, розглянути комбінаторику оздоблення стін, стелі та підлоги, їх поєднання з обраної гамою меблів та побутової техніки;
  • у деяких салонах по виробництву кухонних гарнітурів є безкоштовні послуги професійних дизайнерів, які допоможуть вам визначитися не тільки з компонуванням, але і детальним опрацюванням усіх ключових елементів кухонного простору. Зазвичай такі послуги надаються потенційним замовникам кухонних систем меблювання.
  • Теги: Кухня