Шашлик за рецептом часів срср

20

Цей рецепт приготування шашлику відрізняється простотою, не вимагає вишуканих інгредієнтів і володіє неповторним, ностальгічним смаком з радянського дитинства. Його готували наші батьки, дідусі та бабусі за часів срср, коли все було дефіцитом. Проте, такий шашлик виходить дуже смачним і не вимагає багато часу і витрат.

Інгредієнти для шашлику

Для приготування шашлику в оцтовому маринаді, будемо дотримуватися наступного рецепта:

  • м’ясо пожирніше (баранина, яловичина, свинина) – 1 кг;
  • ріпчаста цибуля – 0,5 кг;
  • оцет шестивідсотковий – 50 мл;
  • перець чорний мелений – 1,5 чайні ложки;
  • сіль кухонна середньої крупності – 2 чайні ложки;
  • чиста вода – 1 стакан (200 мл).

Процес приготування шашлику за радянським рецептом

М’якоть м’яса розрізаємо на смуги, видаляючи яскраво виражені жили і плівку, а потім ділимо на шматки з характерним розміром близько трьох сантиметрів.

Головки ріпчастої цибулі нарізаємо кільцями.

Укладаємо нарізане великими шматками м’ясо в ємність, краще якщо вона буде скляній або емальованому. Зверху на м’ясо розкладаємо нарізану кільцями ріпчасту цибулю.

Посипаємо м’ясо і цибулю в ємності сіллю, чорним меленим перцем, оцтом яблучним шестивідсотковим і заливаємо невеликою кількістю води згідно з рецептом.

Потім вміст ємності ретельно перемішуємо руками, щоб інгредієнти майбутнього шашлику просочили один одного соками і вступили в необхідні взаємодії.

В кінці цієї процедури необхідно злегка придавити отриману однорідну масу долонями, щоб рідка складова маринаду виступила назовні і залила м’ясо і цибулю. Потім залишаємо напівфабрикат шашлику маринуватися на 2-3 години.

Тим часом необхідно підготувати мангал і дрова (краще саксаул, але підуть і березові колоди).

М’ясо нанизуємо на шампури, перемежовуючи з кільцями цибулі, і залишаємо на деякий час на підносі, щоб стекла зайва рідина.

Дрова до цього часу повинні прогоріти до вугілля і злегка покритися золою.

Викладаємо шампури з м’ясом і цибулею на мангал. У першій частині смаження необхідно уважно стежити за тим, щоб жар був помірним, і шашлики не підгоріли.

У другій частині приготування цієї страви шашлики взагалі повинні тільки нудитися. При цьому надлишки жиру будуть капати на вугілля і, згораючи, підкапчувати жирне м’ясо і надавати йому приємний коричневий відтінок.

Слід бути особливо обережним при приготуванні шашлику з нежирного м’яса за вищенаведеним рецептом. Намагаючись надати йому коричневий відтінок, шашлики можна пересушити.

Приємного апетиту!

Дивіться відео