Топінамбур відомий саме під такою назвою, або під ім’ям «земляна груша», але ось ботаніки називають його інакше – соняшник бульбоносний (helianthus tuberosus). Так-так, він найближчий родич всім відомого соняшнику.

Це потужна багаторічна рослина, яка досягає висоти 4 м.цвіте в агусті – жовтні. Утворює такі ж насіння, як у олійного брата, але набагато дрібніше. Але головна його цінність-їстівні підземні бульби.

Родом топінамбур з північної америки. Там він зустрічається вздовж доріг, на полях, по покладах і на пустирях. В європу потрапив в в 1610 році: спочатку в англію, потім у францію, а після поширився по всьому старому світу. До росії земляна груша дісталася в xviii столітті.

У 1930-х роках овочівник валягін пропагував земляну грушу як вельми врожайну, морозостійку і невибагливу культуру. У ті роки в срср за участю миколи вавилова було прийнято рішення: ввести топінамбур в культуру, повсюдно вирощувати його в колгоспах. Але виникла одна велика проблема-бульби дуже погано зберігалися і велика частина врожаю просто згнивала в засіках батьківщини. У підсумку від топінамбура відмовилися.

А що зараз? чи можна його зберегти? і як використовувати потім?

бульби топінамбура викопують в кінці жовтня-початку листопада

Коли викопувати топінамбур

Бульби топінамбура не бояться заморозків, тому поспішати з прибиранням не варто. оптимальний час – кінець жовтня-початок листопада. чим пізніше ви зберете урожай, тим крупніше і корисніше будуть бульби.

Перед прибиранням обріжте стебла – так зручніше буде копати.

Як зберігати топінамбур

Бульби земляної груші непогано зберігаються в підвалі в дерев’яних ящиках. Але для них важлива температура-вона повинна бути не вище 2 °с.і їх обов’язково треба пересипати піском, оскільки шкірка у топінамбура тонка і на повітрі він швидко в’яне.

Набагато надійніше тримати бульби в спеціальних поліетиленових пакетах для зберігання овочів (вони продаються в магазинах).

А можна скласти бульби на балконі. І не страшно, якщо вони підмерзнуть, – смак при цьому залишається колишнім. Тільки пам’ятайте: якщо топінамбур тривалий час перебували на відкритому повітрі і світлі, їсти його не можна. Тому найкраще бульби накрити чимось темним.

Де купити топінамбур

Топінамбур у нас – швидше гастрономічна екзотика, ніж звичний продукт, тому його не можна купити в овочевому відділі найближчого економ-магазину. Однак у продажу топінамбур є, і якщо поставити собі за мету, знайти його не так вже й складно, тим більше в сезон викопування бульб. Де можна купити топінамбур?

  • магазини еко – та органічних продуктів. Корисні властивості топінамбура давно привернули до нього увагу поборників здорового способу життя.
  • овочеві ряди продовольчих ринків, ярмарки фермерських продуктів.
  • дошки приватних оголошень в інтернеті (наприклад, “авіто”). Через них власники приватних господарств нерідко продають надлишки врожаю.
  • гіпермаркети, гастрономи преміум-класу.

Але найкраще, звичайно, просто виростити топінамбур у себе на дачі. Посадковий матеріал можна придбати або у приватників на вже згадуваних інтернет-барахолках, або вийти на постачальника, поставивши питання на якомусь популярному форумі садівників і городників.

Корисні властивості топінамбура

Бульби топінамбура багаті вітамінами групи в, особливо в ньому багато в1, він корисний для нервової і травної систем, підтримки роботи серця.

Багато в них і вітаміну с, який відповідає за нормальну роботу імунної системи.

Ще в бульбах багато калію, кальцію і цинку. Вони насичені антиоксидантами. І, звичайно ж, в топінамбурі багато клітковини, яка стимулює роботи травлення.

квітки топінамбура володіють такими ж цілющими властивостями, як і листя

Від яких хвороб допомагає топінамбур

діабет. справа в тому, що в бульбах топінамбура багато інуліну – це аналог інсуліну і він точно так же здатний розщеплювати глюкозу в організмі. А значить, знижувати рівень цукру в крові.

ішемічна хвороба серця. у бульбах багато біологічно активних речовин, а вони попереджають розвиток цієї хвороби. Ні, не лікують, але якщо ви схильні до проблем такого роду, топінамбур – відмінний засіб профілактики.

недокрів’я. тут теж мова йде про профілактику. І теж завдяки біологічно активним речовинам.

гіпертонія. той же інулін (а так само інші речовини в складі топінамбура) здатні знижувати тиск. Це плюс для гіпертоніків. Але мінус для гіпотоніків – їм бульби потрібно їсти з обережністю.

хвороби печінки. у бульбах топінамбура величезна кількість легкозасвоюваних вуглеводів. Є спеціальні дієти, в основі яких лежать бульби топінамбура – якщо слідувати подібним програмам, можна легко розвантажити і очистити печінку.

листя топінамбура вважаються більш цілющими, ніж бульби

Листя топінамбура: у чому їх користь

Листя топінамбура активно використовуються в народній медицині. Вважається, що особливо багаті лікувальними властивостями молоді листочки. За деякими даними, в них містяться речовини, які сприяють відновленню пошкоджених клітин і підвищують еластичність тканин. Їх використовують для обробки ран і виразок, для лікування екземи і омолодження шкіри обличчя.

Так само для лікування використовуються і квітки топінамбура.

Цілющі рецепти з листя топінамбура

Чай з листя топінамбура

Покласти в термос 1 ст.ложку подрібненого листя (свіжих або сухих – без різниці), залити 500 мл окропу. Через 3 години корисний напій готовий.

як приймати. пити по 100 г за 20 хвилин до їди, не більше 3 разів на день.

від чого допомагає. зміцнює імунітет, покращує роботу мозку, допомагає при запорах.

Настоянка з топінамбура

500 г сухого листя залити 1 л горілки, настоювати в сухому і прохолодному місці 15 днів.

як приймати. 1 ст. Ложку настоянки розвести в 150 мл води. Приймати 3 рази на день.

від чого допомагає. очищає печінку, виводить з організму шлаки і токсини.

Настій для прийняття ванн

10-15 листя топінамбура залити 3 л окропу, настояти 30 хвилин. Процідити, вилити у ванну з теплою водою.

як приймати. приймати ванну не більше 10 хвилин.

від чого допомагає. болі в суглобах, радикуліт, подагра.

Шкода топінамбура

знижує тиск. інулін і деякі інші біологічно активні речовини, які містяться в бульбах топінамбура, можуть знижувати тиск. Тому гіпотонікам вживати його потрібно з обережністю.

провокує алергію. у рідкісних випадках, але у деяких людей топінамбур можна викликати алергічну реакцію.

накопичує токсичні речовини. топінамбур є рослиною-санітаром – його пагони, листя і бульби мають потужну адсорбуючу здатність, витягують з грунту токсичні речовини. Іноді його висаджують на хімічно забруднених полях з метою запобігти потраплянню токсинів в грунтові води – топінамбур їх вбирає. А потім рослини прибирають і або утилізують, або використовують на технічні цілі. Те ж саме трапляється, якщо топінамбур росте поблизу автомобільних доріг і в забрудненій місцевості – він накопичує бензол, свинець, нітрати і нітрити. Є такий топінамбур не можна.

Як вживати топінамбур: смачні рецепти

Пам’ятайте, у фільмі “дівчата” згадувалося 80 страв з картоплі? топінамбур, звичайно, не настільки популярний, але рецептів теж чимало. Одне але: в свіжому, непереробленому вигляді топінамбур може викликати підвищене газоутворення в кишечнику. Тому в закладах громадського харчування ви не зустрінете салатів зі свіжим топінамбуром. Тим, хто планує спробувати топінамбур в перший раз, рекомендуємо почати з невеликої порції.

Відвареної топінамбур

500 г бульб, 1 цибулина, сіль, перець, зелень (будь – яка) – за смаком.

Бульби очистити від шкірки і порізати великими шматками. Замочити в холодній воді з лимонним соком на 15 хвилин.

Покласти бульби в каструлю, залити водою і посолити. Додати у воду цибулину і спеції за смаком. Довести до кипіння, зменшити вогонь, прикрити каструлю кришкою і варити 10-20 хвилин (в залежності від величини бульб) до готовності.

Готовий топінамбур посипати дрібно нарубаної зеленню (кропом, петрушкою, кінзою або зеленою цибулею) і подавати як гарнір або як окрему страву.

смажені бульби топінамбура не менш смачні, ніж бульби картоплі. Але готується він швидше, і користі в ньому зберігається більше

Смажений топінамбур

500 г бульб, сіль, перець, зелень – будь-яка) – поСмак.

Бульби топінамбура помити, очистити від шкірки. Порізати невеликими часточками або кружечками, замочити в холодній воді з лимонним соком на 15 хвилин.

Сковороду розжарити. Налити трохи рослинного масла. Обсмажувати бульби, помішуючи, 3-4 хвилини, до утворення ніжної золотистої скоринки. Посолити, поперчити. Вимкнути вогонь, закрити кришкою і залишити ще на 3 хвилини.

Перед подачею на стіл посипати зеленню.

Топінамбур, запечений в духовці

500 г бульб, 1 ст.ложка оливкової олії, сіль, перець, зелень – за смаком.

Бульби помити, почистити, замочити в холодній воді на 15 хвилин.

Змішати бульби з оливковою олією, сіллю і перцем. Викласти бульби на деко і поставити в духовку, заздалегідь нагріту до 220 °с.запікати 1 годину.

Посипати нарубаної петрушкою і подавати гарячим.

Топінамбур, запечений з цибулею, часником і пряними травами

400 г бульб топінамбура, 5 цибулин, 3-4 зубчики часнику, 50 г оливкової олії, 1 невеликий пучок зелені (петрушка, кінза або кріп), 1 чайна ложка сухих пряних трав, сіль і чорний перець за смаком.

Бульби помити, почистити, замочити в холодній воді на 15 хвилин.

Цибулю очистити і нарізати на часточки. Зубчики часнику очистити від лушпиння і дрібно накришити. У мисці змішати масло з пряними травами, зеленню, сіллю і перцем. Додати туди ж топінамбур і цибулю. Розмішавши.

Розігріти духовку до 200 °с.викласти на деко овочі і помістити в духовку на 30-40 хвилин.

Подавати гарячим.

Суп-пюре з топінамбура і моркви

2-3 бульби топінамбура, 2-3 моркви, 2 невеликі цибулини, 1 стебло селери, щіпка меленого імбиру (для додання овочевого супу копченого смаку), 3 ст.ложки рослинного молока (наприклад, соєвого, мигдального або рисового), 3 ст. Ложки оливкової олії (або будь-якого іншого масла, на якому можна смажити), щіпка червоного перцю, сіль за смаком.

Бульби топінамбура помити, почистити, нарізати кубиками і замочити в холодній воді з лимонним соком на 15 хвилин.нарізати кубиками цибулю, моркву і селеру (не змішувати). У глибоку сковороду налити масло і нагріти. Пасерувати цибулю 3-4 хвилини до золотистого кольору. Залити 1 літром води, накрити кришкою і довести до кипіння.

Додати топінамбур і моркву. Зменшити вогонь, прикрити кришкою і варити 10 хвилин.

Додати селеру, імбир, рослинне молоко, червоний перець і сіль. Варити ще 5 хвилин.

Перемішати в блендері до отримання однорідної маси.

Подавати гарячим. Перед подачею можна посипати свіжою зеленню.

Салат з топінамбура, моркви і яблука

1 бульба топінамбура, 1 морква, 1 кисло-солодке яблуко, 1 лимон, 1 апельсин, 1 чайна ложка меленого імбиру.

Топінамбур, моркву і яблуко почистити і натерти на крупній тертці.

для соусу: видавити сік з апельсина і половини лимона, натерти на тертці цедру другої половини лимона, додати мелений імбир.

Заправити салат соусом і перемішати.

Салат з топінамбура з редькою

2-3 бульби топінамбура, 1-2 редьки (найбільш корисна чорна редька), 2-3 ст.ложки рослинної олії, кілька пір’я зеленої цибулі, кріп і сіль – за смаком.

Топінамбур і редьку почистити, замочити в холодній воді з лимонним соком на 15-20 хвилин.

Натерти топінамбур і редьку на тертці. Порубати зелену цибулю і кріп.

Всі інгредієнти помістити в миску, заправити маслом, посолити і перемішати.

Салат з топінамбура з солоними огірками

1-2 бульби топінамбура, 1 морква, 2 солоних огірка середнього розміру, 2-3 ст.ложки рослинної олії, кілька пір’я зеленої цибулі, зелень (кріп, петрушка), сіль – за смаком.

Топінамбур і моркву почистити і замочити в холодній воді з лимонним соком на 15-20 хвилин.

Моркву натерти, топінамбур теж натерти або нарізати тонкими кружечками.

Солоні огірки нарізати, цибулю і зелень дрібно порубати.

Всі інгредієнти помістити в миску, заправити маслом, посолити і перемішати.