Топінамбур відомий саме під такою назвою, або під ім’ям «земляна груша», але ось ботаніки називають його інакше – соняшник бульбоносний (helianthus tuberosus). Так-так, він найближчий родич всім відомого соняшнику.
Це потужна багаторічна рослина, яка досягає висоти 4 м.цвіте в агусті – жовтні. Утворює такі ж насіння, як у олійного брата, але набагато дрібніше. Але головна його цінність-їстівні підземні бульби.
Родом топінамбур з північної америки. Там він зустрічається вздовж доріг, на полях, по покладах і на пустирях. В європу потрапив в в 1610 році: спочатку в англію, потім у францію, а після поширився по всьому старому світу. До росії земляна груша дісталася в xviii столітті.
У 1930-х роках овочівник валягін пропагував земляну грушу як вельми врожайну, морозостійку і невибагливу культуру. У ті роки в срср за участю миколи вавилова було прийнято рішення: ввести топінамбур в культуру, повсюдно вирощувати його в колгоспах. Але виникла одна велика проблема-бульби дуже погано зберігалися і велика частина врожаю просто згнивала в засіках батьківщини. У підсумку від топінамбура відмовилися.
А що зараз? чи можна його зберегти? і як використовувати потім?
бульби топінамбура викопують в кінці жовтня-початку листопада
Коли викопувати топінамбур
Бульби топінамбура не бояться заморозків, тому поспішати з прибиранням не варто. оптимальний час – кінець жовтня-початок листопада. чим пізніше ви зберете урожай, тим крупніше і корисніше будуть бульби.
Перед прибиранням обріжте стебла – так зручніше буде копати.
Як зберігати топінамбур
Бульби земляної груші непогано зберігаються в підвалі в дерев’яних ящиках. Але для них важлива температура-вона повинна бути не вище 2 °с.і їх обов’язково треба пересипати піском, оскільки шкірка у топінамбура тонка і на повітрі він швидко в’яне.
Набагато надійніше тримати бульби в спеціальних поліетиленових пакетах для зберігання овочів (вони продаються в магазинах).
А можна скласти бульби на балконі. І не страшно, якщо вони підмерзнуть, – смак при цьому залишається колишнім. Тільки пам’ятайте: якщо топінамбур тривалий час перебували на відкритому повітрі і світлі, їсти його не можна. Тому найкраще бульби накрити чимось темним.
Де купити топінамбур
Топінамбур у нас – швидше гастрономічна екзотика, ніж звичний продукт, тому його не можна купити в овочевому відділі найближчого економ-магазину. Однак у продажу топінамбур є, і якщо поставити собі за мету, знайти його не так вже й складно, тим більше в сезон викопування бульб. Де можна купити топінамбур?
- магазини еко – та органічних продуктів. Корисні властивості топінамбура давно привернули до нього увагу поборників здорового способу життя.
- овочеві ряди продовольчих ринків, ярмарки фермерських продуктів.
- дошки приватних оголошень в інтернеті (наприклад, “авіто”). Через них власники приватних господарств нерідко продають надлишки врожаю.
- гіпермаркети, гастрономи преміум-класу.
Але найкраще, звичайно, просто виростити топінамбур у себе на дачі. Посадковий матеріал можна придбати або у приватників на вже згадуваних інтернет-барахолках, або вийти на постачальника, поставивши питання на якомусь популярному форумі садівників і городників.
Корисні властивості топінамбура
Бульби топінамбура багаті вітамінами групи в, особливо в ньому багато в1, він корисний для нервової і травної систем, підтримки роботи серця.
Багато в них і вітаміну с, який відповідає за нормальну роботу імунної системи.
Ще в бульбах багато калію, кальцію і цинку. Вони насичені антиоксидантами. І, звичайно ж, в топінамбурі багато клітковини, яка стимулює роботи травлення.
квітки топінамбура володіють такими ж цілющими властивостями, як і листя
Від яких хвороб допомагає топінамбур
діабет. справа в тому, що в бульбах топінамбура багато інуліну – це аналог інсуліну і він точно так же здатний розщеплювати глюкозу в організмі. А значить, знижувати рівень цукру в крові.
ішемічна хвороба серця. у бульбах багато біологічно активних речовин, а вони попереджають розвиток цієї хвороби. Ні, не лікують, але якщо ви схильні до проблем такого роду, топінамбур – відмінний засіб профілактики.
недокрів’я. тут теж мова йде про профілактику. І теж завдяки біологічно активним речовинам.
гіпертонія. той же інулін (а так само інші речовини в складі топінамбура) здатні знижувати тиск. Це плюс для гіпертоніків. Але мінус для гіпотоніків – їм бульби потрібно їсти з обережністю.
хвороби печінки. у бульбах топінамбура величезна кількість легкозасвоюваних вуглеводів. Є спеціальні дієти, в основі яких лежать бульби топінамбура – якщо слідувати подібним програмам, можна легко розвантажити і очистити печінку.
листя топінамбура вважаються більш цілющими, ніж бульби
Листя топінамбура: у чому їх користь
Листя топінамбура активно використовуються в народній медицині. Вважається, що особливо багаті лікувальними властивостями молоді листочки. За деякими даними, в них містяться речовини, які сприяють відновленню пошкоджених клітин і підвищують еластичність тканин. Їх використовують для обробки ран і виразок, для лікування екземи і омолодження шкіри обличчя.
Так само для лікування використовуються і квітки топінамбура.
Цілющі рецепти з листя топінамбура
Чай з листя топінамбура
Покласти в термос 1 ст.ложку подрібненого листя (свіжих або сухих – без різниці), залити 500 мл окропу. Через 3 години корисний напій готовий.
як приймати. пити по 100 г за 20 хвилин до їди, не більше 3 разів на день.
від чого допомагає. зміцнює імунітет, покращує роботу мозку, допомагає при запорах.
Настоянка з топінамбура
500 г сухого листя залити 1 л горілки, настоювати в сухому і прохолодному місці 15 днів.
як приймати. 1 ст. Ложку настоянки розвести в 150 мл води. Приймати 3 рази на день.
від чого допомагає. очищає печінку, виводить з організму шлаки і токсини.
Настій для прийняття ванн
10-15 листя топінамбура залити 3 л окропу, настояти 30 хвилин. Процідити, вилити у ванну з теплою водою.
як приймати. приймати ванну не більше 10 хвилин.
від чого допомагає. болі в суглобах, радикуліт, подагра.
Шкода топінамбура
знижує тиск. інулін і деякі інші біологічно активні речовини, які містяться в бульбах топінамбура, можуть знижувати тиск. Тому гіпотонікам вживати його потрібно з обережністю.
провокує алергію. у рідкісних випадках, але у деяких людей топінамбур можна викликати алергічну реакцію.
накопичує токсичні речовини. топінамбур є рослиною-санітаром – його пагони, листя і бульби мають потужну адсорбуючу здатність, витягують з грунту токсичні речовини. Іноді його висаджують на хімічно забруднених полях з метою запобігти потраплянню токсинів в грунтові води – топінамбур їх вбирає. А потім рослини прибирають і або утилізують, або використовують на технічні цілі. Те ж саме трапляється, якщо топінамбур росте поблизу автомобільних доріг і в забрудненій місцевості – він накопичує бензол, свинець, нітрати і нітрити. Є такий топінамбур не можна.
Як вживати топінамбур: смачні рецепти
Пам’ятайте, у фільмі “дівчата” згадувалося 80 страв з картоплі? топінамбур, звичайно, не настільки популярний, але рецептів теж чимало. Одне але: в свіжому, непереробленому вигляді топінамбур може викликати підвищене газоутворення в кишечнику. Тому в закладах громадського харчування ви не зустрінете салатів зі свіжим топінамбуром. Тим, хто планує спробувати топінамбур в перший раз, рекомендуємо почати з невеликої порції.
Відвареної топінамбур
500 г бульб, 1 цибулина, сіль, перець, зелень (будь – яка) – за смаком.
Бульби очистити від шкірки і порізати великими шматками. Замочити в холодній воді з лимонним соком на 15 хвилин.
Покласти бульби в каструлю, залити водою і посолити. Додати у воду цибулину і спеції за смаком. Довести до кипіння, зменшити вогонь, прикрити каструлю кришкою і варити 10-20 хвилин (в залежності від величини бульб) до готовності.
Готовий топінамбур посипати дрібно нарубаної зеленню (кропом, петрушкою, кінзою або зеленою цибулею) і подавати як гарнір або як окрему страву.
смажені бульби топінамбура не менш смачні, ніж бульби картоплі. Але готується він швидше, і користі в ньому зберігається більше
Смажений топінамбур
500 г бульб, сіль, перець, зелень – будь-яка) – поСмак.
Бульби топінамбура помити, очистити від шкірки. Порізати невеликими часточками або кружечками, замочити в холодній воді з лимонним соком на 15 хвилин.
Сковороду розжарити. Налити трохи рослинного масла. Обсмажувати бульби, помішуючи, 3-4 хвилини, до утворення ніжної золотистої скоринки. Посолити, поперчити. Вимкнути вогонь, закрити кришкою і залишити ще на 3 хвилини.
Перед подачею на стіл посипати зеленню.
Топінамбур, запечений в духовці
500 г бульб, 1 ст.ложка оливкової олії, сіль, перець, зелень – за смаком.
Бульби помити, почистити, замочити в холодній воді на 15 хвилин.
Змішати бульби з оливковою олією, сіллю і перцем. Викласти бульби на деко і поставити в духовку, заздалегідь нагріту до 220 °с.запікати 1 годину.
Посипати нарубаної петрушкою і подавати гарячим.
Топінамбур, запечений з цибулею, часником і пряними травами
400 г бульб топінамбура, 5 цибулин, 3-4 зубчики часнику, 50 г оливкової олії, 1 невеликий пучок зелені (петрушка, кінза або кріп), 1 чайна ложка сухих пряних трав, сіль і чорний перець за смаком.
Бульби помити, почистити, замочити в холодній воді на 15 хвилин.
Цибулю очистити і нарізати на часточки. Зубчики часнику очистити від лушпиння і дрібно накришити. У мисці змішати масло з пряними травами, зеленню, сіллю і перцем. Додати туди ж топінамбур і цибулю. Розмішавши.
Розігріти духовку до 200 °с.викласти на деко овочі і помістити в духовку на 30-40 хвилин.
Подавати гарячим.
Суп-пюре з топінамбура і моркви
2-3 бульби топінамбура, 2-3 моркви, 2 невеликі цибулини, 1 стебло селери, щіпка меленого імбиру (для додання овочевого супу копченого смаку), 3 ст.ложки рослинного молока (наприклад, соєвого, мигдального або рисового), 3 ст. Ложки оливкової олії (або будь-якого іншого масла, на якому можна смажити), щіпка червоного перцю, сіль за смаком.
Бульби топінамбура помити, почистити, нарізати кубиками і замочити в холодній воді з лимонним соком на 15 хвилин.нарізати кубиками цибулю, моркву і селеру (не змішувати). У глибоку сковороду налити масло і нагріти. Пасерувати цибулю 3-4 хвилини до золотистого кольору. Залити 1 літром води, накрити кришкою і довести до кипіння.
Додати топінамбур і моркву. Зменшити вогонь, прикрити кришкою і варити 10 хвилин.
Додати селеру, імбир, рослинне молоко, червоний перець і сіль. Варити ще 5 хвилин.
Перемішати в блендері до отримання однорідної маси.
Подавати гарячим. Перед подачею можна посипати свіжою зеленню.
Салат з топінамбура, моркви і яблука
1 бульба топінамбура, 1 морква, 1 кисло-солодке яблуко, 1 лимон, 1 апельсин, 1 чайна ложка меленого імбиру.
Топінамбур, моркву і яблуко почистити і натерти на крупній тертці.
для соусу: видавити сік з апельсина і половини лимона, натерти на тертці цедру другої половини лимона, додати мелений імбир.
Заправити салат соусом і перемішати.
Салат з топінамбура з редькою
2-3 бульби топінамбура, 1-2 редьки (найбільш корисна чорна редька), 2-3 ст.ложки рослинної олії, кілька пір’я зеленої цибулі, кріп і сіль – за смаком.
Топінамбур і редьку почистити, замочити в холодній воді з лимонним соком на 15-20 хвилин.
Натерти топінамбур і редьку на тертці. Порубати зелену цибулю і кріп.
Всі інгредієнти помістити в миску, заправити маслом, посолити і перемішати.
Салат з топінамбура з солоними огірками
1-2 бульби топінамбура, 1 морква, 2 солоних огірка середнього розміру, 2-3 ст.ложки рослинної олії, кілька пір’я зеленої цибулі, зелень (кріп, петрушка), сіль – за смаком.
Топінамбур і моркву почистити і замочити в холодній воді з лимонним соком на 15-20 хвилин.
Моркву натерти, топінамбур теж натерти або нарізати тонкими кружечками.
Солоні огірки нарізати, цибулю і зелень дрібно порубати.
Всі інгредієнти помістити в миску, заправити маслом, посолити і перемішати.