Як вибрати кухню?
Правильно підібрані меблі для кухні створює простір, що відповідає всім вимогам власників. Також хочемо вам порекомендувати ТЕКСТ. Але перед пошуком і покупкою кухні необхідно розібратися з наступними питаннями:
- якщо приміщення потребує ремонту, то його бажано завершити до моменту замовлення нової кухні.
- у виборі враховується оснащення: вбудована або окремо стоїть техніка, дрібні побутові електроприлади, розміщення розеток, труб. У деяких випадках може знадобитися перенесення обладнання, точок виведення комунікацій.
- організація обідньої зони залежить від площі приміщення. Для малогабаритної кімнати-оптимальний варіант висувний / розкладний столик, барна стійка. Для великого приміщення підійде круглий стіл, традиційні стільці зі спинками.
- ніші, виступи можна додатково використовувати під установку меблів.
Також продумайте, скільки місця потрібно для посуду і продуктів. Вільний простір можна заповнити кутовими шафками, полицями, модулями для зберігання начиння і домашніх заготовок.
Після уточнення питань і вимог можна переходити до розробки планування, підбору матеріалів.
Види планувань кухні
- кутова або l-подібне планування
Дозволяє функціонально розділити приміщення, зберегти вільне місце, зручно розташувати зону зберігання, мийки, приготування їжі.
Підходить для квадратних кімнат. Для комфортного використання важкодоступних зон застосовуються висувні системи, що складаються з декількох рівнів.
- п-подібна кухня
Планування підходить для великих за площею приміщень. Дозволяє використовувати різноманітні системи зберігання. Мінімальна довжина паралельних ліній 1,5 м, а максимальна 2 м. Сполучна зона не перевищує 2,5 м.
- лінійне планування
Варіант більш підходящий для маленьких і вузьких кухонь, площа яких не перевищує 12 м2.
Щоб функціонально використовувати площу, перевагу віддають вбудованій техніці, висувним модульним системам зберігання, верхнім шафок. В якості обіднього столу використовують розкладну конструкцію. Її встановлюють з протилежного боку кухонного гарнітура.
- кухня з островом
Варіант більш підходящий для великих приміщень. Відмінна риса такого планування – окремо стоїть робоча зона. Використовується для установки мийки, варильної поверхні. Острів розташовують в центрі приміщення.
- дворядне планування
Кухні підходять для приміщень витягнутої форми. Площа кімнати від 9 м2, ширина від 2,5 м.при такому плануванні раковина, варильна поверхня розташовані на одній стороні, холодильник, робочий стіл і системи зберігання – на інший. Можливі різні варіанти розміщення меблів.
Вибір матеріалів
- фасад
Кухні економ-класу виготовляють з мдф і лдсп.
Мдф може покриватися натуральним деревним шпоном, пвх-плівкою, пластиком, також може фарбуватися емалями. Самі плити просочують спеціальними складами, що підвищують опірність матеріалу до негативних впливів:
- волога;
- перепади температур;
- цвіль, грибок.
Поверхня фасаду може бути глянсовою або матовою. Глянець виглядає привабливо, але вимагає постійного догляду. Матова поверхня менш вимоглива до прибирання, більш стійка до жирних відбитків пальців.
- стільниця
Товщина робочої поверхні зазвичай становить 30-40мм. Однаков в останні роки простежується тенденція використання тонких стільниць з каменю, кераміки, компкт-плити.
У виробництві стільниць найбільш популярні наступні матеріали: постформінг, компакт-плита, акриловий камінь, кварцовий агломерат, натуральний камінь. У кожного з матеріалів є свої переваги і недоліки. Але цю тему ми висвітлимо пізніше в окремій статті.
Кухонний фартух
Завдання фартуха-захист стіни, розташованої в робочій зоні, від жирового нальоту, вологи, бруду. Висота фартуха зазвичай 50-60 сантиметрів.
Ідеальний варіант-фартух з керамічної плитки або мозаїки. Матеріал зручний у догляді, стійкий до вологи, бруду.
Також в якості матеріалів для фартуха використовують: скло, лдсп, плити з натурального і штучного каменю.
Раціональне використання приміщення
Встановіть навісні шафки фасадами, що відкриваються вгору. Такі місця для зберігання використовують для сушарки, зберігання посуду і продуктів, які завжди знаходяться під рукою (спеції, чай, кава, крупи).
Практичним рішенням є висувні кошики, ящики, кутові бокси, що дозволяють вмістити велику кількість кухонного начиння. Щоб висувні конструкції прослужили довше, вибирайте бокси з металевими бічними стінками.
Як заощадити на покупці кухонного гарнітура
- меблі в сучасному стилі з гладкими фасадами обійдеться дешевше класичних гарнітурів. Класика передбачає використання складних декоративних елементів, вітражних стекол і інших видів дорогої обробки. Типові проекти кухонь знижують витрати на 20-30%.
- попередньо розрахувати вартість замовлення можна в спеціальних програмах, які знаходяться у вільному доступі. Якщо вам необхідно місце для зберігання шириною 90 см, то замовте один шафка, а не два по 45 см.кухонний модуль потрібної ширини обійдеться на 10% дешевше двох шаф.
- віддавайте перевагу шафок стандартної висоти (60 см) з одним орним фасадом.
- пам’ятайте що висувні ящики завжди дорожче, ніж модулі з орними фасадами на петлях.
- на фурнітурі краще не економити, тому що це надійність в щоденній експлуатації і безпеку. Максимум від чого можна відмовитися, так це від “доводчиків” (система плавного закривання).
- значну суму на покупці можна заощадити, купуючи кухню у великих меблевих виробників. Компанії часто реалізують меблі за спеціальними цінами, пропонують кухні зі знижками до 70%.
Перед замовленням кухні:
- виберіть кілька компаній. Попросіть зробити розрахунок вартості кухні, запросіть специфікацію.
- перевірте відгуки про компанію на незалежних ресурсах.
- ознайомтеся з договором, обговоріть всі нюанси. І тільки після цього замовляйте кухонні меблі.
