Цей рецепт приготування шашлику відрізняється простотою, не вимагає вишуканих інгредієнтів і володіє неповторним, ностальгічним смаком з радянського дитинства. Його готували наші батьки, дідусі та бабусі за часів срср, коли все було дефіцитом. Проте, такий шашлик виходить дуже смачним і не вимагає багато часу і витрат.
Інгредієнти для шашлику
Для приготування шашлику в оцтовому маринаді, будемо дотримуватися наступного рецепта:
- м’ясо пожирніше (баранина, яловичина, свинина) – 1 кг;
- ріпчаста цибуля – 0,5 кг;
- оцет шестивідсотковий – 50 мл;
- перець чорний мелений – 1,5 чайні ложки;
- сіль кухонна середньої крупності – 2 чайні ложки;
- чиста вода – 1 стакан (200 мл).
Процес приготування шашлику за радянським рецептом
М’якоть м’яса розрізаємо на смуги, видаляючи яскраво виражені жили і плівку, а потім ділимо на шматки з характерним розміром близько трьох сантиметрів.
Головки ріпчастої цибулі нарізаємо кільцями.
Укладаємо нарізане великими шматками м’ясо в ємність, краще якщо вона буде скляній або емальованому. Зверху на м’ясо розкладаємо нарізану кільцями ріпчасту цибулю.
Посипаємо м’ясо і цибулю в ємності сіллю, чорним меленим перцем, оцтом яблучним шестивідсотковим і заливаємо невеликою кількістю води згідно з рецептом.
Потім вміст ємності ретельно перемішуємо руками, щоб інгредієнти майбутнього шашлику просочили один одного соками і вступили в необхідні взаємодії.
В кінці цієї процедури необхідно злегка придавити отриману однорідну масу долонями, щоб рідка складова маринаду виступила назовні і залила м’ясо і цибулю. Потім залишаємо напівфабрикат шашлику маринуватися на 2-3 години.
Тим часом необхідно підготувати мангал і дрова (краще саксаул, але підуть і березові колоди).
М’ясо нанизуємо на шампури, перемежовуючи з кільцями цибулі, і залишаємо на деякий час на підносі, щоб стекла зайва рідина.
Дрова до цього часу повинні прогоріти до вугілля і злегка покритися золою.
Викладаємо шампури з м’ясом і цибулею на мангал. У першій частині смаження необхідно уважно стежити за тим, щоб жар був помірним, і шашлики не підгоріли.
У другій частині приготування цієї страви шашлики взагалі повинні тільки нудитися. При цьому надлишки жиру будуть капати на вугілля і, згораючи, підкапчувати жирне м’ясо і надавати йому приємний коричневий відтінок.
Слід бути особливо обережним при приготуванні шашлику з нежирного м’яса за вищенаведеним рецептом. Намагаючись надати йому коричневий відтінок, шашлики можна пересушити.
Приємного апетиту!