Свіжа капуста гірчить з різних причин. В одних випадках неприємний присмак пов’язаний з особливостями сорту, в інших з умовами вирощування, а в третіх з тривалістю зберігання. Часто небажану гіркоту з продукту можна прибрати. Для цього є кілька способів.

Чому білокачанна капуста гірка

Коли гірчить молода капуста, причини можуть бути природними. В її складі є глюкозинолати-органічні сполуки. У них високий вміст сірки, що і надає гіркоту качану і деяким листю. Це може впливати не тільки на смак, але і на запах. Менше глюкозинолатів у великих виделках і ранніх сортах білокачанної капусти. Підвищений вміст цих сполук в пізніх різновидах культури поступово знижується. Взимку гіркота виражена вже істотно менше. До березня вона повністю зникає.

Гірка капуста з грядки часто означає, що вирощували культуру неправильно. Можливих причин неприємного присмаку кілька:

  • надлишок азотистих сполук, включаючи нітрати (солі азотної кислоти);
  • дефіцит деяких мікро – і макроелементів, в тому числі фосфору, калію;
  • нестача вологи – недостатній полив, надмірно посушливе літо.

Гіркота посилюється, коли поєднується кілька факторів. Найчастіше це стосується надлишку добрив в комплексі з недостатнім поливом. Культурі могло і вистачати вологи для росту і розвитку, але в періоди підгодівлі її було мало, тому накопичувалося багато небажаних речовин в складі.

Зауваження! якщо капуста гірчить через надлишок нітратів, нічого зробити не можна. Такий овоч не слід взагалі вживати в їжу.

Нерідко надлишок деяких елементів пов’язаний з недобросовісністю вирощують культуру людей. Вони перегодовують її добривами в гонитві за швидким ростом і великими розмірами.

Причина небажаного присмаку капусти може критися у вирощуванні по сусідству з гірким перцем

Гіркою свіжа капуста може виявитися через несвоєчасне збирання врожаю. Небажаний присмак нерідко свідчить про незрілість культури, яку занадто рано зняли з грядки. Часто гіркота з’являється у пізніх сортів, які прибрали до настання заморозків. В цьому випадку страждає і соковитість капусти. Правильно прибирати урожай після перших заморозків.

Гірчити білокачанна капуста може після довгого зберігання. Найчастіше це пов’язано не з тим, скільки урожай пролежав, а з неправильними умовами. Капуста може втратити занадто багато вологи, тоді гіркота посилиться.

Як прибрати гіркоту з білокачанної капусти

При наявності небажаного присмаку слід знати, що зробити, щоб капуста не гірчить. Варіантів вирішення проблеми кілька.

Замочити у воді

Якщо овоч гірчить, то прибрати неприємний смак допоможе замочування в холодній воді. Це доречно в тому випадку, коли подальше приготування має на увазі необхідність шинкування. Качан тонко нарізають і заливають холодною водою. Через півгодини всю рідину зливають.

Щоб овоч не гірчить, в воду для замочування ефективно додати яблучний оцет. Достатньо 1 ст. Л. На літр. Такий варіант краще використовувати, коли планується приготування салату.

Посолити

Щоб капуста не гірчила, ефективно її посолити. Алгоритм дій такий:

  1. тонко нашаткувати овоч.
  2. скласти заготовку в підходящу ємність.
  3. пересипати стружку сіллю.
  4. пом’яти нарізку руками або виделкою.
  5. через 10-15 хвилин злити всю рідину.
  6. заготовку відкинути в друшляк, промити холодною водою.

Завдяки такій обробці капуста пускає сік, з яким йде гіркота. При подальшому приготуванні слід враховувати, що капуста вже солона, щоб не переборщити зі спецією.

Залити окропом

Якщо овоч гірчить, а приготування страви має на увазі використання цільних листя, то допоможе крутий окріп. Розібраний на частини вилок опускають в нього на кілька секунд, а потім відразу промивають крижаною водою. Якщо планується подальша термічна обробка, то охолодження необов’язково, а обробку окропом можна продовжити до хвилини.

Недолік такого способу в частковій втраті цінних елементів. Вони руйнуються при тепловій обробці. Цей мінус має місце тільки в тому випадку, якщо планується використання овоча в свіжому вигляді.

Якщо гірчити качани почали через тривале зберігання, то від неприємного присмаку вже не позбутися – продукт не слід вживати в їжу

Застосувати лимонний сік

Ще один варіант, щоб капуста більше не гірчить – використовувати лимонний сік. Особливо хороший такий спосіб, коли передбачається приготування салату або холодної закуски.

Алгоритм для усунення гіркого присмаку такий:

  1. овоч тонко нашаткувати.
  2. полити нарізку лимонним соком.
  3. перемішати.
  4. через десять хвилин злити рідину.

Зауваження! якщо кислуватий присмак не подобається, заготовку можна промити холодною водою. Для приготування салатів це не потрібно, коли заправка передбачає додавання лимонного соку.

Є й інший варіант. Можна замочити нашатковану капусту в такій суміші:

  • 0,5 л води;
  • ½ ч.л. Цукрового піску;
  • ¼ ч. Л. Лимонної кислоти.

Вода повинна бути теплою. У такому складі можна замочувати тонку шинкування або крупно нарізані шматки. Досить 10-15 хвилин. Після можна відразу продовжувати приготування або обполоснути заготовку холодною водою, щоб прибрати кисло-солодкий присмак.

Як вибрати капусту без гіркоти

Немає абсолютної гарантії, що куплений овоч не буде гірчити. Щоб знизити таку ймовірність, при виборі треба керуватися такими факторами:

  • у пізніх сортів пружний качан-деформація при стисненні говорить про незрілість, рихлість допустима тільки у літньої салатної культури;
  • приємний капустяний аромат без гіркоти;
  • листя щільні, пружні;
  • відсутність тріщин, плям;
  • вага не менше 1 кг;
  • у свіжого овоча яскраво-зелений колір і білий зріз.

При покупці обов’язково оглянути качан. Якщо з неї зрізано занадто багато листя, це вказує на спробу приховати ознаки хвороби або залежалість.

Гірчити овоч може через надлишок нітратів. Про їх наявність говорять такі ознаки:

  • занадто товсті листя в основі качана;
  • маленька вага, що не відповідає розмірам вилка.

Кращий спосіб контролю нітратів в продуктах-використання спеціального приладу (нітратоміра)

Висновок

Свіжа капуста гірчить з різних причин. Найчастіше це надлишок нітратів, неправильний догляд за культурою, занадто довге зберігання або його неналежні умови. Є кілька варіантів, як позбутися від гіркого присмаку. При виборі слід враховувати спосіб подальшого приготування страви.